Piwo i jego krótka historia. Produkcja Piwa była już prowadzona przez kapłanów w Mezopotamii (4 tyś. p.n.e.).
Zanano wówczas 8 gatunków piwa z jęczmienia, 8 z pszenicy i 3 mieszane (zagęszczone "dla bogów"). Piwo babilońskie przygotowywano zawsze jako ekstrakt wymagający rozcieńczenia, gdyż lubiono tu piwo mocne i trwałe. Około 3 tyś. p.n.e. wytwarzano w południowej Babilonii także piwo z prosa.
Umiejętność warzenia piwa przyjęli od Babilończyków Egipcjanie, u których piwo stało się napojem codziennego użytku, pitym wprost z beczki przy użyciu trzciny. Egipcjanie lubili piwo jasne, młode, słabsze. Do wyrobu dodawali sól kuchenną (podobnie jak dziś portery angielskie). Piwa używali Izraelici, a rabin Papa skonstuował w 359 n.e. pierwszy filtr do za cieru. Zosimos z Panapolis, słynny alchemik, napisał w 300 n.e. pierwszą książkę o warzeniu piwa. Grecy i Rzymianie mniej cenili piwo, choć u Tacyta, Katona, i Columelli są wzmianki o jego produkcji. Natomiast szeroko używały piwa ludy Afryki, w Europie u Germanów i Słowian, przy czym metody produkcji były bardzo podobne.
Trudno dzisiaj byłoby stwierdzić, kto pierwszy wprowadził dodawanie chmielu do piwa - prawdopodobnie Rzymianie w III lub IV wieku. Upowszechnili to potem Arabowie. W średniowiecznej Europie warzeniem piwa zajmowały się klasztory, później przywilej na nie otrzymały miasta. W XIII w. Basilius Valentinus. pierwszy podał skład piwa i oobserwacje nad przebiegiem fermentacji. W 1474 bawarskie miasto Nahburg zastosowało dolną fermentację i dłuższe przechowywanie piwa.W 1614 H. Knaustius opublikował dzieło o piwowarstwie. W 1763 J. Fargot skonstruował przyrząd do mierzenia gęstości zacieru brzeczki piwa. W 1764 Anglik M. Briole stwierdził powstawanie kwasu węglowego przy warzeniu, a w 1722 Anglik E. Harwood uruchomił w Londynie pierwszy browar porteru z dodatkiem soli.
Pierwsza połowa XIX wieku upłynęła na badaniach O. Fabiana, L. Thenarda, F. Erxlebena, K. Cagniard de Latoura i T. Schwanna nad istotą fermentacji oraz nad drożdżami, zamkniętych w 1861 publikacją L. Pasteura, który wykazał zasadniczą rolę drożdży w procesie fermentacji. W 1885 Duńczyk E. Hansen skonstruował pierwszy aparat do czystej hodowli drożdży. Francuzi wprowadzili słodownie mechaniczne ( J. Galland w 1870 - słodownię bębnową, J. Saladin - słodownię skrzyniową). W Polsce piwa używano od prehistorycznych czasów. Leszek Biały z powodu braku piwa w Palestynie odmówił udziału w wyprawach krzyżowych. Piwo, warzyły klasztory, a od przywileju Przemysława II w 1295 także miasta. Potem produkcja jego uległa rozdrobnieniu, np. w Warszawie w 1796 było 86 browarów. Do najbardziej znanych polskich piw należały na przełomie XIX i XX wieku piwo wareckie, okocimskie oraz żywieckie.
W produkcji piwa wyróżnia się trzy główne etapy: Słodowanie polegające na moczeniu ziarna zbóż, ich skiełkowywaniu i suszeniu (dla piw jasnych w temperaturze 75 - 85 stopni Celsjusza, dla ciemnych 100 - 105 st. Celsjusza) oraz oczyszczaniu z kiełków. To warzenie piwa, czyli sporządzanie zacieru ze słodu i wody oraz podgrzewanie go do temperatury 75 stopni Celsjusza, w wyniku czego powstaje ciekła mieszanina, tzw. brzeczka, gotowana wraz z chmielem w warzelni i ochładzana do 5 stopni Celsjusza. To fermentacja brzeczki z dodatkiem drożdży (główna 10 dni, potem leżakowa dla dojrzałości konsumpcyjnej 56 dni).
Nazwa | Rodzaj | Pojemność | Ekstrakt | Alkohol max |
Żywiec | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5 % wag. | 5,8 % obj. |
Tyskie Gronia | Piwo jasne | 0,5 l | 11,7 % wag. | 5,4 % obj. |
Tyskie Książęce | Piwo jasne | 0,5 l | 12,0 % wag. | 5,4 % obj. |
Tyskie Mocne | Piwo jasne | 0,5 l | 15,0 % wag. | 7,0 % obj. |
Lech Premium | Piwo jasne | 0,5 l | 11,1 % wag. | 5,7 % obj. |
Lech Pils | Piwo jasne | 0,5 l | 11,7 % wag. | 5,3 % obj. |
Lech Mocny | Piwo jasne | 0,5 l | 14,8 % wag. | 6,3 % obj. |
10,5 - 2x chmielone | Piwo jasne | 0,5 l | 11,2 % wag. | 5,7 % obj. |
Warka Specjal | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5 % wag. | 6,2 % obj. |
Warka Specjal Mocny | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 14,5 % wag. | 7,0 % obj. |
Strzelec | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 15,1 % wag. | 7,8 % obj. |
Ostrów Jubileusz | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5 % wag | 6,0 % obj. |
Van Pur Kaiser | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5 % wag. | 5,8 % obj. |
Van Pur Steffl | Piwo jasne | 0,5 l | 11,5 % wag. | 4,8 % obj. |
Van Pur The Cool | Piwo jasne | 0,5 l | 11,0 % wag. | 2,9 % obj. |
Van Pur Premium | Piwo jasne | 0,5 l | 12,0 % wag. | 5,7 % obj. |
Van Pur Mocne | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 18,0 % wag. | 8,1 % obj. |
Van Pur Zlaty Hard Strong | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 14,5 % wag. | 7,0%obj. |
Van Pur Zlaty Hard | Piwo jasne | 0,5 l | 11,5 % wag. | 5,7 % obj. |
Van Pur Stong 15 | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 15,0 % wag. | 7,0 % obj. |
Van Pur Stong 18 | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 18,0 % wag. | 8,1 % obj . |
Budweiser Budvar | Piwo jasne | 0,5 l | 11,0 % wag. | 5,0 % obj . |
Pilsner Urquell | Piwo zasadowe | 0,5 l | 10,0 % wag. | 4,4 % obj. |
Kalnapilis DVARO | Piwo jasne | 0,5 l | 11,3 % wag. | 5,0 % obj. |
Kalnapilis in ICE | Piwo jasne | 0,33 l | 11,3 % wag. | 5,0 % obj . |
Cooler | Piwo jasne | 0,5 l | 6,6 % wag. | 3,2 % obj . |
Carlsberg Beer | Piwo jasne | 0,5 l | 11,8 % wag. | 5,5 % obj . |
Grolsch | Piwo jasne | 0,33 l | 11,5 % wag. | 5,0 % obj . |
Zipfer | Piwo jasne | 0,66 l | 12,2 % wag. | 5,4 % obj. |
Bosman Gold | Piwo jasne | 0,5 l | 11,1 % wag. | 5,7 % obj. |
Bosman Strong | Piwo jasne ciemne | 0,5 l | 20,0 % wag. | 8,1 % obj. |
Bosman Mocny | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 15,1 % wag. | 7,8 % obj. |
Bosman Special | Piwo jasne | 0,5 l | 14,0 % wag. | 6,8 % obj. |
Bosman Full | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5 % wag. | 6,2 %obj. |
Kmicic Pils | Piwo jasne | 0,5 l | 11,7 % wag. | 5,7 % obj. |
Okocim Zagoba | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5% wag. | 6,2 % obj. |
Okocim Mocne | Piwo jasne mocne | 0,5 l | 15,1% wag. | 7,8 % obj. |
Okocim Karmi | Piwo jasne | 0,5 l | 10,4% wag. | 1,2 % obj. |
Okocim Porter | Piwo jasne ciemne | 0,5 l | 22,0 % wag. | 9,5 % obj. |
Okocim Light | Piwo typu lager | 0,5 l | 10,1% wag. | 5,5 % obj. |
Okocim Browar | Piwo typu lager | 0,5 l | 11,0 % wag. | 5,5 % obj. |
Okocim O.K. Beer | Piwo jasne | 0,5 l | 12,5% wag. | 6,2 % obj. |
Piast Książ | Piwo jasne | 0,5 l | 10,5 %wag. | brak danych |
Piast Podpiwek Szlachecki | Piwo jasne | 0,5 l | 11,6 % wag. | brak danych |
Piast Magnum | Piwo jasne | 0,5 l | 12,0 % wag. | brak danych |
Piast Super Premium | Piwo jasne | 0,5 l | 15,0 % wag. | brak danych |